Terapia ABA

Terapia ABA (Analiza comportamentală aplicată) este o terapie bazată pe știința învățării și a comportamentului.

Scopul aplicării este de a crește comportamentele adecvate și de a reduce comportamentele disruptive și care afectează procesul de învățare,

Analiza comportamentală aplicată (ABA – „Applied Behavior Analysis”)  folosește metode validate științific, bazate pe principii comportamentale și care și-au dovedit eficacitatea și eficiența în programe educaționale și de tratament ale copiilor cu autism..

Principiile acestei metode, aplicate sistematic, îmbunătățesc comportamentul unei persoane, deci crește calitatea vieții acesteia. Singurele intervenții ce au demonstrat rezultate măsurabile și care au persistat în timp au avut la bază principiile ABA.

Beneficiile terapiei ABA

  • Dezvoltarea abilităților de limbaj și comunicare
  • Îmbunătățirea atenției, concentrării și memoriei, abilităților sociale și academice
  • Reducerea comportamentelor problemă

Cum funcționează terapia comportamentală aplicată?

Recompensarea pozitivă

Recompensarea pozitivă este una din principalele strategii folosite în ABA.

Atunci când un comportament este urmat de ceva care este apreciat (o recompensă), este mult mai probabil ca persoana respectivă să repete acel comportament în viitor. În timp, acest lucru încurajează schimbarea pozitivă a comportamentului.

Mai întâi, terapeutul identifică un comportament țintă și recompensa. De fiecare data când persoana folosește comportamentul sau abilitatea cu succes, aceasta va primi respectiva recompensă pe care am identificat-o ca fiind  importantă pentru ea de exemplu lauda, o jucărie sau o carte, ascultarea unui cântec sau urmărirea unui filmuleț etc.

Recompensarea pozitivă încurajează persoana să continue să folosească acea abilitate. În timp, aceasta va conduce la o schimbare de comportament semnificativă.

Antecedent, Comportament, Consecință

Înțelegerea antecedentelor (ceea ce se întâmplă înainte ca un comportament să apară) și consecințelor (ceea ce se întâmplă după un comportament) este o altă parte importantă a oricărui program de terapie comportamentală pentru copii cu autism sau alte tulburări de neurodezvoltare.

Următorii trei pași – A-B-C – ne ajută să predăm și să înțelegem un comportament:

     1.  Antecedent (A) – reprezintă ceea ce se întâmplă imediat înainte de comportamentul țintă. Poate fi verbal, precum o instrucțiune sau o cerere. De asemenea, poate fi fizic, precum un obiect, un sunet sau altceva din mediul înconjurător. Un antecedent poate veni din mediu, poate veni de la o altă persoană sau poate fi ceva intern (precum un gând sau o senzație).

   2.  Comportament manifestat (B) – acesta este răspunsul persoanei sau lipsa răspunsului la antecedent. Poate fi o acțiune, un răspuns verbal sau altceva.

     3.  Consecință (C) – acesta este ceea ce urmează imediat după comportament. Poate include recompensarea pozitivă a comportamentului dezirabil sau nicio reacție cu privire la un răspuns incorect sau nepotrivit.

Analizarea succesiunii A-B-C ne ajută să înțelegem de ce apare un comportament și cum consecințe diferite pot influența probabilitatea apariției acelui comportament în viitor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top